Monastrell, Mourvédre eller Mataro, namnet som druvan har gått under tidigare och fortfarande ibland kallas i Australien och Usa, är på många sätt en historisk druva. Troligen kom druvan till dagens Spanien via fenicierna. Druvan är dels känd som en spansk bulkdruva, dels som en blanddruva.
I Södra Rhône är Monastrell eller Mourvédre som den kallas i landet, just en typisk blanddruva, som används för att addera kropp och färg. Exempelvis är druvan, efter Syrah, den vanligaste blanddruvan ihop med Grenache i Châteauneuf-du-Pape. Även i Australien är druvan ett vanligt komplement till landets vanligaste druva, Syrah, eller som den kallas i landet, Shiraz, vilket jag själv blev varse om när jag besökte landet i år.
|
Bild från besök i Hunter Valley, Australien,2014 |
I James Hallidays
Australian Wine Companion, 2014 Edition, är hälften av de åtta Syrah-blandningar (Shiraz and Familiy), som fick högst poäng (96 av 100), blandningar mellan Syrah och Monastrell.
Min poäng är dock att det finns många viner som enbart eller huvudsakligen är gjorda på Monastrell som är utmärkta. Druvan förtjänar helt enkelt ett bättre rykte än att vara en bulkdruva.
När vinkännaren Nick Stock i tidningen
Decanters julinummer presenterade de bästa australiensiska vinerna från 2012 för under 30 £, var vinnaren
Efferus från
Ruggabellus situerad i Barossa Valley i South Australia. Vinet innehåller hela 73% Monastrell (Mataro enligt etiketten), 12% Syrah, 11% Grenache och 4% Cinsault. Ett annat vin med höga betyg är
2010 Old Garden Mourvedre, också från South Australia, som James Halliday ger hela 97 poäng av 100. Enligt
Hewitson, som producerar vinet är stockarna från 1853 och därmed världens äldsta Monastellvingård.
För mig är den blå och tanninrika druvan är på många sätt en spansk druva som vanligen odlas i de autonoma spanska regionerna Murcia och Valencia i vindistrikt som DO Jumilla, Yecla och Alicante. I dessa regioner är Monastrell huvudsaken och här produceras många viner enbart gjorda på druvan.
En av mina favoriter är
Estrecho (100% Monastrell) från
Bodegas Enrique Mendoza, en av regionens mest kända vinmakare situerad i Alfaz del Pi, norr om Alicante. Även Vedré (50% Monastrell, 25% Syrah och 25% Tempranillo) från
Carchelo, som enkelt finns att tillgå i Sverige är en favorit, (nr 2126 på Systembolaget). Även den nu från Sytembolaget borttagna,
Casa de la Ermita, är både smakrik och ekologisk och förstås gjord på Monastrell.
I mitt tycke passar viner gjorda på Monastrell väldigt bra till klimatet i östra Spanien, längs Costa Blanca. Vinerna är både fruktiga och eldiga, helt i min smak. Även om tjurfäktning inte är någon favoritaktivitet för en vegetarian som mig, så känner jag mig lite som en matador när jag sitter med ett glas i monastrellvin i handen i närheten av Alicante.