lördag 26 juli 2014

Jacob A Riis - en spännande dansk och reformist

Under en tur i fantastiska Ribe, hittade jag en byst av Jacob A Riis. Med nödvändighet måste jag erkänna att jag innan inte hört talas om denne fantastiske man. Uppväxt i Ribe i Danmark med 15 syskon varav två eller tre överlevde (enligt Wikipidia) utvandrade han som 21-åring till Usa, år 1870.




Riis överlevde de första åren i New York som diversearbetare innan han fick jobb som journalist och fotograf på New Yotk Tribune. Med kameran som vapen fotograferade dansken den amerikanska slummen och blev småningom en viktig spelare i kampen för sociala reformer.




Jacob A Riis utgav 1890 "How the Other Half Lives" och "Battle with the Slum", vilka var viktiga fotojournalistiska verk. Bilden nedan har i modern tid inspirerat till film i Martin Scorseses "Gangs of New York"


Foto: Jacob A Riis, Bandits' Roost från "How the Other Half Lives"

Jag kan alldeles för lite om denne man för att försöka sammanfatta hans liv eller dylikt, men en sak förefaller Jacob A Riis liv visa på. Vetskapen om social misär gör den svårare att ignorera för oss som har.


Foto: Jacob A Riis (1890)



söndag 6 juli 2014

Monastrell - en underskattad druva

Monastrell, Mourvédre eller Mataro, namnet som druvan har gått under tidigare och fortfarande ibland kallas i Australien och Usa, är på många sätt en historisk druva. Troligen kom druvan till dagens Spanien via fenicierna. Druvan är dels känd som en spansk bulkdruva, dels som en blanddruva.

I Södra Rhône är Monastrell eller Mourvédre som den kallas i landet, just en typisk blanddruva, som används för att addera kropp och färg. Exempelvis är druvan, efter Syrah, den vanligaste blanddruvan ihop med Grenache i Châteauneuf-du-Pape. Även i Australien är druvan ett vanligt komplement till landets vanligaste druva, Syrah, eller som den kallas i landet, Shiraz, vilket jag själv blev varse om när jag besökte landet i år.


Bild från besök i Hunter Valley, Australien,2014

I James Hallidays Australian Wine Companion, 2014 Edition, är hälften av de åtta Syrah-blandningar (Shiraz and Familiy), som fick högst poäng (96 av 100), blandningar mellan Syrah och Monastrell.



Min poäng är dock att det finns många viner som enbart eller huvudsakligen är gjorda på Monastrell som är utmärkta. Druvan förtjänar helt enkelt ett bättre rykte än att vara en bulkdruva.

När vinkännaren Nick Stock i tidningen Decanters julinummer presenterade de bästa australiensiska vinerna från 2012 för under 30 £, var vinnaren Efferus från Ruggabellus situerad i Barossa Valley i South Australia. Vinet innehåller hela 73% Monastrell (Mataro enligt etiketten), 12% Syrah, 11% Grenache och 4% Cinsault. Ett annat vin med höga betyg är 2010 Old Garden Mourvedre, också från South Australia, som James Halliday ger hela 97 poäng av 100. Enligt Hewitson, som producerar vinet är stockarna från 1853 och därmed världens äldsta Monastellvingård.

För mig är den blå och tanninrika druvan är på många sätt en spansk druva som vanligen odlas i de autonoma spanska regionerna Murcia och Valencia i vindistrikt som DO Jumilla, Yecla och Alicante. I dessa regioner är Monastrell huvudsaken och här produceras många viner enbart gjorda på druvan.




En av mina favoriter är Estrecho (100% Monastrell) från Bodegas Enrique Mendoza, en av regionens mest kända vinmakare situerad i Alfaz del Pi, norr om Alicante. Även Vedré (50% Monastrell, 25% Syrah och 25% Tempranillo) från Carchelo, som enkelt finns att tillgå i Sverige är en favorit, (nr 2126 på Systembolaget). Även den nu från Sytembolaget borttagna, Casa de la Ermita, är både smakrik och ekologisk och förstås gjord på Monastrell.

I mitt tycke passar viner gjorda på Monastrell väldigt bra till klimatet i östra Spanien, längs Costa Blanca. Vinerna är både fruktiga och eldiga, helt i min smak. Även om tjurfäktning inte är någon favoritaktivitet för en vegetarian som mig, så känner jag mig lite som en matador när jag sitter med ett glas i monastrellvin i handen i närheten av Alicante.


lördag 5 juli 2014

Belgiskt VM-guld med världens bästa Courtois?

Som Atletico Madrid-fan har jag sagt under minst två säsonger att Courtois kommer bli och troligtvis redan är världens bäste målvakt. Nu undrar jag om inte tiden hunnit ikapp mig. Med den fantastiska säsong han har gjort både i La Liga, Champions League och nu hittills även i VM, finns det få som kan jämföra sig med honom.

Frågan är om dock om det kan bli ett VM-guld för målvaktsgiganten. Belgien har ett ungt och spännande landslag, men frågan är om det räcker? Skulle det ta slut mot Argentina skulle VM bli fattigare.

Det är tråkigt när världens bästa inte är kvar i VM. Även om det bär mig emot att säga det, så saknar jag till exempel att kunna svära över Cristiano Ronaldo. Lika trist är det att Miranda inte är med i Brasiliens VM-trupp, vilket han definitivt förtjänar.

Med tanke på att Belgien, just nu, ligger under i kvartsfinalen mot Argentina, så ser det uppenbarligen mörkt ut.

Samtidigt, kan allting hända i idrott och framför allt i detta VM. Då jag innan VM tippade Spanien, Uruguay och Belgien som främsta kandidater till VM-guldet får jag hoppas på belgarna. Å andra sidan, med tanke på hur det gått med mina tips, tyder väl mycket på att matchen mot Argentina blir Belgiens sista match i VM. Dock förtjänar Courtois säsong ett bättre slut.