lördag 30 augusti 2014

Atléticos säsong ett oskrivet blad


Efter en säsongsinledning med både högt och lågt från Atlético Madrid är spänningen stor inför lagets andra match i ligan ikväll mot SD Eibar från Baskien.

I Supercupen lyckades Atlético ta sin tionde titel. Att börja säsongen med att slå Real Madrid är förstås en stor skalp. Det kan dock visa sig vara en Pyrrhus-seger, då lagets coach Diego Simeone helt ballade ur och blev avstängd i hela åtta matcher.

I första ligamatchen och tillika madridderbyt mot Rayo Vallecano var Atlético extremt och match slutade också mållöst.

Förhoppningsvis kommer kvällens match visa vad vi kan förvänta oss av laget under säsongen. Under föregående års guldsäsong var Atlético hart när omöjliga att besegra på Vicente Calderon, lagets hemmaarena i Madrid.



Två viktiga frågor inför både säsongen och kvällen är hur bra offensiven är och hur bra är målvaktsparet? Gällande offensiven har Atlético haft svårt att göra mål under försäsongen, med undantag för matchen mot Wolfsburg (1-5). Den andra frågan är hur bra lagets målvakter är? Miguel Ángel Moyá värvades från Madrid-laget Getafe, men torde inte kunna definieras som mer än medioker. Den andra målvakten Jan Oblak är enbart 21 år gammal och får nog anses som oprövad, även om han spelade 16 matcher för Benfica under förra säsongen, vann ligan och dessutom spelat Europa League och för det slovenska landslaget.

Efter första halvlek leder Atlético med 2-1 mot Eibar. Laget har gjort mål på fasta situationer, så de två frågorna ovan torde fortfarande vara obesvarade. Helt säkert är att lagets hymn fortfarande är fantastiskt vacker. I alla fall om en har ett röd-vitt hjärta.


torsdag 28 augusti 2014

Nya bostäder - inte i Moderaternas Tyresö eller Stockholm


Moderaterna föreslår 100 000 nya bostäder i landet och talar numera om vikten av att bygga nya hyresrätter. Jag skulle gärna vilja ha en bra och seriös debatt om hyresrätten, där jag kan tala om mina visioner som socialdemokrat. Det är dock inte möjligt inom detta område, anser jag. Inte för att vi är otydliga, men jag tycker inte granskningen av moderaternas löften har varit bra nog.

Det bifogade blogginlägget,K-märk hyresrätten, handlar om det faktum att det idag finns 18 500 hyresrätter färre än för fyra år sedan, eftersom att alliansen har sålt lägenheter, utan att bygga särskilt många nya. Totalt har Moderaterna ombildat 30 000 lägenheter, enligt Metro. (Metro - 30000-lagenheter-ombildades-nu-vill-m-bygga-nya-hyresratter). 

Sten Nordin hävdar att 7500 studentlägenheter är beslutade om, men att enbart 750 är inflyttningsklara. (Se Sten Nordins, blogg). Påståendet är i mitt tycke ganska tveksamt. Över 4000 av dessa är pågående detaljplaneprocesser, vilket innebär att projekten inte är beslutade. Är inte detta ett sätt att släta över löften de inte klarat?

I moderaternas Tyresö ser det ungefär likadant ut. De talar om 600-700 nya hyresrätter på 7-8 år. Samtidigt vet vi som har följt politiken i Tyresö, att det finns färre hyresrätter idag än för 16 år sedan, när de kom till makten. Detta beror på att flera områden ombildats till bostadsrätter och väldigt få nya har byggts. När de lovar saker, som de i historien har varit helt ointresserade av, får jag svårt att bara nämna socialdemokraternas politik (Vi vill påbörja 500 hyresrätter under mandatperioden). Det är en historiskt stor satsning på hyresrätten i Tyresö, för att börja göra något åt bostadskön som uppgår till hela 20 000 - 25 000 personer.

Summa summarum: jag tycker att det finns områden där moderaterna skött sig ganska bra. Bostadspolitik är inte en av dem.


måndag 25 augusti 2014

Kryssa Mathias #13 till riksdagen

Med mindre än tre veckor kvar till valet funderar jag lite på hur valrörelsen går på nätet? Jag måste erkänna, trots att jag inte är äldre än 35 år hänger jag inte riktigt med i svängarna. Jag använder förvisso Facebook och Twitter, så det är inte så att jag sitter i en stuga i skogen, utan TV, och täljer träskor. Men jag är inte riktigt med i matchen, tycker jag själv. Därför får nog någan annan utvärdera hur min kampanj går på nätet, efter valet.

Afgansk soldat räknar pengar

Som ekonom tycker jag om att kunna räkna, d.v.s. sätta upp kvantitativa mål. Det är ofta, men inte alltid, ett bra sätt att bedöma om något är lyckat. För att försöka undersöka hur lyckad min sida på Facebook (www.facebook.com/tegnerfortyreso) är, har jag satt upp ett mål om 500 likes. Så om du tycker att vi behöver en socialdemokratisk riksdagsledamot från Tyresö, gilla min sida på Facebook och Kryssa Mathias #13, på socialdemokraternas lista i Stockholms Län.



söndag 24 augusti 2014

Tre veckor kvar till valet

Det är svårt att missa att det börjar dra ihop sig till val. Media är fyllt av intervjuer och porträtt av partiledare. Gatorna är täckta av skyltar och plakat.

Opinionsundersökningar visar att det inte alls är säkert att vi får en majoritetsregering ledd av Stefan Lövén. De cirka tio procent av befolkningen som troligen kommer rösta på Sverigedemokraterna måste komma ihåg detta. En röst på Sverigedemokraterna är en röst på fortsatt styre av Alliansen eller möjligen parlamentariskt kaos.

Däremot tycker jag att kampanjer har dragit igång strålande i Tyresö. Under veckan har vi knackat dörr varje dag, med över 500 samtal som resultat.

Dörrknackning i Öringe

Dörrknackning i Trollbäcken

 Dessutom hade vi vår valupptakt i Tyresö Centrum igår, med besök av Ibrahim Baylan. Bra uppslutning och många goda samtal, tycker jag.

Ibrahim Baylan i samspråk med medborgare

En annan rolig begivenhet var affischeringsstarten i måndags. (Moderaterna i Tyresö började i söndags av oklar anledning). Vi har i alla fall försökt att sätta upp våra affischer ordentligt och med måtta. Jag vet att många störs av dem och andra tycker det är en del av en valrörelse. Om vi har lyckats med vår måttlighet får någon annan avgöra, men jag hoppas det.

En annan sak jag hoppas på är att valrörelsen fortsätter att handla om de ödesfrågor vi står inför.

1. Hur ska vi få ner arbetslösheten?
2. Hur ser vi till att det finns nog med händer inom omsorgen och nog med lärare i klassrummen?
3. Hur stoppar vi klimatförändringen?

Jag har länkat mina frågor till de svar som vi Socialdemokrater har gett, som jag själv tycker är bra.

En annan sak som har överraskat mig är att jag har fått en del positiva kommentarer för mitt sommarprat, som jag själv tyckte var lite lamt. Jag tar mig därför friheten och lägger ut länken igen, nedan.

Mathias sommarprat på Tyresöradion






söndag 10 augusti 2014

Smygstart på valrörelsen utanför Tyresövallen

Under lördagen smygstartade valkampanjen efter sommaruppehållet med flygbladsutdelning utanför Tyresövallen. Dessutom hade affischerna inför höstens affischering kommit. Om jag får säga det själv tycker jag den blev ganska bra. Det är tur det finns skickliga fotografer och retuschering!


Flygbladsutdelning och diskussionerna innan Tyresö Royal Crowns match mot Kristianstads Predators gick dessutom utmärkt. Det var också debut för våra flygblad med framtidskontraktet för Tyresö.


Det vi lovar vid en Socialdemokratisk valseger är mindre klasser, fler jobb, ordning och reda i äldreomsorgen, samt att minst 500 nya hyresrätter påbörjas under nästa mandatperiod.


På plats utanför Tyresövallen var Sara Granstrand, Alfonso Morales, Herman Möller, jag själv, samt Selma Harki som inte är med på bilden. Med tanke på det fantastiska vädret kan en knappast säga att det gick någon nöd på oss.


Som tyresöbo var det en strålande kväll, då Tyresö dessutom vann relativt komfortabelt mot Kristianstad med 38-18.


Imorgon söndag blir en lugn dag, men jag ser verkligen fram emot Stefan Löfvéns sommartal. 





måndag 4 augusti 2014

Satan, vad nervös jag var - att göra ett sommarprogram är ingen barnlek


Igår, den 3:e augusti lades mitt sommarprat ut i Tyresöradion 91,4. Det är första gången jag har gjort något liknande och helt ärligt var jag oerhört nervös. Det kändes nästan som den gången, då jag som 16- eller 17-åring var ungdomstalare på 1:a maj i Tyresö. Jag kommer ihåg hur jag tyckte att hela talarstolen vibrerade, då jag själv frenetiskt höll mig fast i densamma, då min kropp skakade som ett asplöv.

I mitt sommartal pratar jag bland annat om min uppväxt i Tyresö och Öringe, bland annat gick jag på högstadier i Forellskolan.

Forellskolan och torget från ovan. Foto: Gunnar Frisell

Det är faktiskt lite nostalgiskt att prata om skolan, då den numera är riven. Bland annat kommer jag ihåg min gamla klassföreståndare Kenneth, som jag både då och nu uppskattade för att han vågade göra vad han trodde på och vågade kräva att vi elever skötte oss.

Forellskolan under rivning. Foto: Gunnar Frisell

Vidare pratade jag om min tid som reseledare. Efter valet 2002, som vi förlorade med bara några få röster så äkte jag ut som reseledare till Lanzarote, för att sedan fortsätta till Bulgarien, Marocko, Kreta och sedan Egypten.

Bild från Lanzarote för 20 kilo och 11 år sedan.

I programmet nämner jag också att det var som reseledare jag mötte min fru Maria. Vi var kollegor i Bulgarien och möttes första gången på flyget mellan Wien och Sofia, på väg till destinationen.

Bröllopsbild från Sommersted, Danmark, 2008

Det var också som reseledare jag fick möjligheten att bo i Marocko, vilket för mig var och är ett fantastiskt land. En plats vi besökt ganska ofta var Essaouira. När jag hör sommarpratet skäms jag nästan lite för att jag så stelbent och tafatt beskriver denna fantastiskt plats på jorden

När vi ändå är inne på ämnet Essaouira, så lärde vi oss som reseledare att Jimi Hendrix hade varit där under 60- eller 70-talet, samt blivit inspirerade till att skriva "Castles made of sand". Av någon anledning, jag skyller på nervositeten, så kallar jag låten "Castles in the sand".



Summa summarum var det faktiskt en ganska rolig upplevelse att göra ett sommarprogram. Extra spännande var det att tänka tillbaka på de saker som jag har hunnit göra under åren. Men det är klart, det finns också en del saker som kommer bli bättre om jag i framtiden gör ett nytt Sommar.