torsdag 19 juni 2014

Ungdomsarbetslöshet och Eurostat


En nyss publicerad Eurostat-rapport visar att ungdomsarbetslösheten i Sverige i april i år var 24,3 procent, vilket är en ökning från 24,1 procent för ett år sedan. Att nästan var fjärde person under 25 år är arbetslös är förstås helt oacceptabelt. När dessutom långtidsarbetslösheten inte ger vika känns det som att risken är stor att en hel generation inte kommer in på arbetsmarknaden.


Under ganska lång tid har Anders Borg och regeringsföreträdare hävdat att de inte alltför smickrande arbetslöshetssiffrorna beror på krisen snarare än den förda politiken. Det är förstås rimligt att anta att krisen påverkar arbetslösheten, men den förklarar inte varför Sverige har mer än dubbelt så hög ungdomsarbetslöshet än länder som Österrike, Holland och Tyskland. Även om en i ärlighetens namn naturligtvis ska medge att ungdomsarbetslösheten också existerade under den senaste s-regeringen. Problemet är dock att utvecklingen går åt fel håll!

Jag tycker Alliansen har varit duktiga på att prata om ungdomsarbetslösheten, men i praktiken händer inte så mycket. Jag skulle vilja prova något nytt. Jag skulle vilja prova ungdomsgarantin. Det vill säga ingen ung ska gå arbetslös mer än 90-dagar utan att erbjudas utbildning, jobb eller praktik.

Som Magdalena Andersson och Mikael Damberg skrev på DN-debatt i april: "Skillnaden i svensk politik står mellan fortsatta skattesänkningar som visat sig ge dålig utdelning eller aktiva insatser som garanterar våra ungdomar jobb, praktik eller utbildning inom tre månader."


Se debattartikel av Magdalena Andersson och Mikael Damberg nedan:

DN-debatt


Hela Eurostat-rapporten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar