lördag 31 maj 2014

Matsvinn

Tidningen Extrakt har ett tema-nummer om matsvinn. Uppenbarligen slängs mängder mat varje dag i Sverige, vilket kanske inte är en nyhet. Det finnas många spännande infallsvinklar på detta, men en av dem som jag funderat på är varför matvarubutiker inte ger incitament till kunder som tar produkter med kortare bäst-före-datum. Jag tror det naturliga för många är att ta varor med så långt bäst-före som möjligt, även om matsvinnet skulle minska om vi alla gjorde det motsatta. För att det ska fungera i större utsträckning måste vinsten av det nya agerandet delas mellan handlare och kund.

Jag har personligen försökt få rabatt på Coop, när jag köper varor med kort bäst-före, men personal i kassan har sällan rätt att ge rabatt, vilket bara slutat med att min fru blir irriterad för att jag försöker pruta (även om hon liksom jag inte letar längst bäst-före-datum).

Jag tycker det borde vara en god affär att ge spontana rabatter till kunder som köper lite äldre varor eller strategiskt följa dylikabeteendemönster via kundkort. Handlande som minskar svinnet, är ju en bra affär, både ekonomiskt och ekologiskt.  Samtidigt har ingen av matjättarna tagit steg åt detta håll. Normalt sett brukar företag som agerar på en fri marknad hitta möjligheter att både spara och tjäna pengar, så antingen har jag fel i min bedömning eller så går matjättarna inte i takt med sin tid och sina kunder.

Artikel från tidningen Extrakt





tisdag 20 maj 2014

Abbott och klimatförändringen

Under de senaste sju veckorna har jag arbetat i Sydney och har med intresse följt de olika turerna i Australiens politik. Förra hösten valdes Tony Abbott till premiärminister och ledare för Australiens konservativa regering. De konservativa har under ganska många år likt de konservativa i USA ifrågasatt om klimatförändringen är skapad av människor. Även om Abbotts regering numera säger sig acceptera forskning kring klimatförändringen är det inte vad de säger utan vad de gör som är intressant.

Abbotts regering har nyligen offentliggjort en stor policyförändring inom klimatområdet, som innebär att den tidigare Labourregeringens handel med utsläppsrätter kommer skrotas, trots att till exempel Stern-rapporten slog fast att handel med utsläppsrätter är ett effektivt sätt att minska utsläppen.

Jag tycker en ska respektera att många politiker och regeringar har ändrat uppfattning och idag tar klimathotet på allvar. Däremot kan jag tycka att det är ett problem att många av de klimatskeptiker, som nu säger sig acceptera hotet, när det väl kommer till kritan inte riktigt vill agera. Ett bra exempel på detta är EU-kommissionens förslag från 2012, där det föreslogs att ett antal utsläppsrätter skulle tas bort från EU:s handel med utsläppsrätter, just för att åtgärda de alltför låga priserna på utsläpp. Trots att moderaterna hade uttalats sig positivt för systemet i media, så röstade alla fyra moderater i EU-parlamentet emot skärpningen.

Det oroar mig mycket om det blir opportunt att ägna sig åt en läpparnas bekännelse i klimatdebatten, då jag är övertygad om att hotet är verkligt. Till exempel tittade den så kallade KRÖS-utredningen, bland annat på områden med framtida översvämningsrisk i vår kommun. Tyvärr kan ganska stora områden i Tyresö, bland annat längs med Drevviken, Tyresö-Flaten, Fatburen, samt Erstaviken och Kalvfjärden drabbas av översvämningar under de kommande 100 åren.

Den 25:e maj är det val till Europaparlamentet. Då hoppas jag att de parlamentariker som väljs, oavsett partifärg, inte bara säger att de vill avvärja klimathotet, utan också är beredda att agera därefter.

Mathias Tegnér, Tyresö(s) riksdagskandidat

måndag 19 maj 2014

Nytt nummer av Tyresö Nyheter

Under helgen har maj-numret av Tyresö Nyheter kommit ut. I detta nummer har jag, på sidan 5, skrivit en krönika om klimatförändringen, utsläppsrätter och om Australiens premiärminister, Tony Abbotts politik på området. Jag tycker ibland att det kan vara klurigt att veta vad borgliga politiker tycker och gör på området. I söndagens Dagens Nyheter skriver Annie Lööf att "utsläppsrätterna är för många och för billiga", vilket överensstämmer med min egen syn på saken. Ibland har jag i debatten uppfattat att den också är Moderaternas syn på saken, men förra året röstade alla fyra moderater i EU-parlamentet ned ett förslag om att minska antalet utsläppsrätter.

Läs numret! På sidan 6 finns också en bra artikel om det besök i Tyresö som EU-parlamentskandidaten Jytte Guteland (s) gjorde nyligen.

Tyresö Nyheter, 2014, nr 3.

söndag 18 maj 2014

Kung Simeone

Igår, den 17:e maj 2014 tog Atletico de Madrid sitt första mästerskapsguld i La Liga sedan 1996, vilket är fantastiskt för ett Atletico-fan som mig. Historien börjar dock för cirka två och ett halvt år sedan då Gregorio Manzano sparkades och Diego Simeone blev klubbens tränare. I min värld är guldet i mångt och mycket Simeones, för det är lätt att glömma bort att truppen är ganska lik den som Manzano misslyckades med.
Redan under Simeones första säsong i Atletico (2011/2012)  vann laget Europa League och nästa lördag kan resan vara fullbordad då Atletico möter Real Madrid i Champeons League final.
Alltsedan guldet 1996 har Atletico gått någon form av kräftgång med degraderingen milleniumskiftessäsongen som det största bottennappet. Som tur var återvände klubben 2001/2002 till den högsta ligan, vilket gjorde att Atletico de Madrid fick fira sitt hundraårsjubileum år 2003 i den spanska fotbollens finrum.

Under mitten av 00-talet lyckades klubben år efter år hamna i mitten av La Liga, trots högre ambitioner och en ganska gedigen spelartrupp. Under dessa år gjorde laget sig förtjänta av namnet "el pupa" eller "los pupas", vilket med min begränsade spanska närmast bör översättas till surpupporna, vilket i grund och botten kom från det faktum att laget alltid underpresterade när det gällde och ofta gnällde på otur, skadade spelare eller domaren.

I mitten av 00-talet gjorde också klubben den nu välkända reklamsnutten "Papa, por que somos del Atleti", vilket var ett sätt att bygga stärka kulturen kring en klassisk, men aningen sargad klubb.

Med gårdagens vinst, så kommer 2013/2014 gå till historien som en fantastisk Atletico-säsong. Personligen tycker jag att det är extra stort att Simenone ledde laget till guldet 1996 som spelare och nu 18 år senare som tränare. Med en vinst nästa vecka kommer säsongen utan tvekan gå till historien som den bästa någonsin.


Jag vet inte om  det är svårt att förklara, men det Simeone gjort är något mycket, mycket stort.

onsdag 14 maj 2014

Konstnären Brett Whiteley, hans fru Wendy och gröna lungor

En av de första sakerna en ska göra i Sydney är att spankulera i den botaniska trädgården i Sydney, som leder fram till Operahuset. I parken ligger också Art Gallery NSW, som helt klart är värt ett besök.

En konstnär som jag aldrig hade hört talas om, vilket snarare visar på min okunskap om australiensisk 1900-talskonst än hans populäritet, är Brett Whiteley. Då mitt intresse hade väckts kunde jag inte låta bli att svänga förbi hans gamla studio, som idag fungerar som ett litet museum i Sydneys, Surry Hills.


Det ena ledde till det andra och efter en del googlande hittade jag Wendys Secret Gardens, som Bretts fru Wendy Whiteley inrättade när Brett dog, år 1992. I denna gröna lunga i centrala/norra Sydney, i Lavender Bay nära Luna Park, finns inte bara Bretts aska utan även deras dotter Arkie Deya Whiteleys dito, som dog i cancer 2001.


Parken var och är fantastisk och den påminner mig om det faktum att det finns ganska många mindre parker runt om i centrala Sydney. Det är en av stadens många styrkor.

Om jag kommer ihåg rätt har bland annat Boverket skrivit att bostadsnära grönområden inte bör ligga längre ifrån bostaden än 300 meter för att de ska användas med frekvens.


Det är kanske något att tänka på i tider av bostadsbrist i Stockholms län, även för betongsossar som mig, som tycker att ökat bostadsbyggande är ett måste både för Stockholms unga och för tillväxten i regionen. För mig är iallafall ett säkert, måste jag välja mellan att bygga bort grönområden eller bygga på höjden, så väljer jag det senare.

söndag 11 maj 2014

Butiksöppning H&M i Australien

I Melbournes gamla posthus, även kallat GPO (General Post Office), öppnade H&M en fantastisk butik i början av april.
 
Köerna i Melbourne var extrema och i över en veckas tid efter öppningen var det köer för att komma in i butiken. Det är uppenbart att H&M:s affärsidé: mode och kvalitet till bästa pris står sig väldigt bra i världen.



Även om jag som räknemupp inte bidragit med någonting i utformandet av butiken, så är det ändå med en viss stolthet som jag ser på densamma. Att på något sätt varit med och bidragit känns fantastiskt. Att ha fått leva i Australien i två månader är också en spännande erfarenhet.